順勢療法討論區 Homeopathy Discuss!

註冊 register
搜索
查看: 1643|回復: 7

可否講解一下為何BB要出咗牙先可以食野的詳加說明.

hilary_ck 發表於 2013-10-23 15:45:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
可否講解一下為何BB要出咗牙先可以食野的詳加說明,我只知皮毛而已.
極地寒 發表於 2013-10-25 02:46:40 | 顯示全部樓層
係唔係因為bb出咗牙先證明其腸胃系統準備好,可以消化食物。因此,出牙先可以食野。
edtps2010 發表於 2013-10-25 05:35:42 來自手機 | 顯示全部樓層
係呀,所以出左4-5隻牙仔就可以開始食粥仔,並慢慢開始戒奶。如果太遲才出牙仔,就要找順勢療法治療師處理嘞。
 樓主| hilary_ck 發表於 2013-10-26 01:17:12 | 顯示全部樓層
可唔可以再詳細少少,其他地方揾唔到呢方面的資料.謝謝.
edtps2010 發表於 2013-10-26 18:50:04 來自手機 | 顯示全部樓層
這些資料多是上堂時杜教授額外教的,你可以問問你的治療師作詳盡的資詢
 樓主| hilary_ck 發表於 2013-11-4 02:23:27 | 顯示全部樓層
其實點解普遍說法話6個月就可以開始食野?出牙先食野呢個說法冇人知?
chou 發表於 2013-11-8 15:40:18 | 顯示全部樓層

做人要順應自然,而順勢療法的主旨亦是教你如何順著自然之道去令自己健康。
嬰兒初出世時消化系統未完全建構,可以消化的東西有限。他們當時沒有牙齒,所以最理想的食物是奶。隨著年齡增長,身體各方面發展日漸成熟,可以消化的東西增多,所以他們開始長出一隻又一隻的牙齒。代表著我們可以為他們加入新的食物。但應要循序漸進,不要一下子加入太多種類的食物,令他們應付不了。這會引起消化問題,及日後容易身體過敏。因為未能消化的食物進入血液會令免疫系統亂,成為致敏源。
ecgo8 發表於 2014-10-21 04:12:51 | 顯示全部樓層
chou 發表於 2013-11-8 15:40
做人要順應自然,而順勢療法的主旨亦是教你如何順著自然之道去令自己健康。
嬰兒初出世時消化系統未完全建 ...

原來如此!